Czerwone wino zmniejsza ryzyko próchnicy

winoNiedawno przeprowadzone badania opublikowane w jednym z zagranicznych czasopism naukowych dowodzą, że ekstrakt z pestek winogron bardzo korzystnie wpływa na zęby.

Wykonano eksperyment: płytkę pokrytą bakteriami podobnymi do tych z jamy ustnej zanurzono w winie wytworzonym z innych owoców, bezalkoholowym i z pestek winogron, wodzie i 12% alkoholu.

Okazało się, że wszystkie trzy rodzaje wina zwalczyły bakterie odpowiedzialne za rozwój próchnicy. To polifenole zawarte w winogronach hamują rozwój bakterii z grupy Streptoccocus, a więc tych odpowiedzialnych za powstanie płytki bakteryjnej i rozwój próchnicy.

Ale bardzo proszę ostrożnie i z umiarem raczyć się tym specyfikiem, ponieważ z drugiej strony jest tam ogromna ilość kwasów owocowych, a te uszkadzają szkliwo.

18 listopada 2015

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *