Czy pokarm może chronić zęby czy tylko im szkodzi?

mlekoCzasami pacjenci zapytują nas czy pokarm może zawierać czynniki działające ochronnie na zęby?

Nasze pożywienie może zawierać składniki odbudowujące szkliwo, zobojętniające kwasy, pobudzające wydzielanie śliny.

Korzystne jest picie mleka i produktów mlecznych. Produkty te zawierają:

  • wapń i fosforany potrzebne do naprawy szkliwa,
  • białko kazeinę i peptydy, które chronią tkanki zęba przed utratą minerałów.

Bardzo korzystne jest jedzenie twardego sera i jogurtu naturalnego.
Uwaga! Należy pamiętać, że jogurty owocowe zawierają cukier i są próchnicotwórcze.

27 października 2016komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 myśli nt. „Czy pokarm może chronić zęby czy tylko im szkodzi?”

  1. Bardzo fajny wpis, proponuję, by bardziej szczegółowo go rozwinąć i opisać także substancje (inne niż cukier), które zębom szkodzą. Muszę przyznać, że przez długi czas piłam sok z cytryny, który znacznie zniszczył mi szkliwo, a co za tym idzie stan całego uzębienia się pogorszył. Na szczęście trafiłam na dobrego stomatologa w Gdyni http://cadent.pl/, który odratował moje zęby. Pozdrawiam :)

  2. Dawno dawno temu nasza babcia zawsze powtarzała żebyśmy pili dużo mleka i jedli żółty ser to będziemy mieć zdrowe zęby. Czasami myślałam, że dorośli nas zadręczają zabobonami ale po czasie, gdy sama dorosłam zobaczyłam, że większość to nie były zabobony. Dziękuję za bardzo użyteczne kąski wiedzy! Co jakiś czas wracam na waszą stronę aby uzupełnić wiedzę :-)