Same w sobie jedno i drugie jest szkodliwe dla zębów.
Jednak w połączeniu ich działanie się potęguje!
Napoje gazowane:
1. Zawierają kwasy, które niszczą szkliwo. Są to przykładowo kwas fosforowy, cytrynowy czy jabłkowy.
2. Obniżają pH w ustach, zmiękczają szkliwo oraz powodują jego demineralizację, czyli utratę cennych minerałów (wapnia i fosforu), które wzmacniają zęby i chronią je przed urazami i próchnicą.
3. Najczęściej mają mnóstwo cukru, mogą zawierać do nawet 11 łyżeczek cukru w butelce.
4. Dietetyczne wersje napojów wcale nie są lepsze, ponieważ także zawierają groźny dla szkliwa kwas fosforowy, a ciemne lub kolorowe dodatkowo mogą barwić zęby.
Chipsy:
1. Obecna w chipsach, frytkach i krakersy skrobia ziemniaczana to cukier złożony, który bakterie przetwarzają na kwasy niszczące szkliwo i przyśpieszające rozwój próchnicy.
2. Dodatkowo te przekąski oblepiają zęby i są pożywką dla patogenów.