Sposób picia ma wpływ na zdrowie zębów

Soki, kawa, herbata, wino oraz słodzone napoje gazowane sprawiają, że szkliwo zębów narażone jest na uszkodzenia i destrukcyjne działanie bakterii powodujących próchnicę.

To wynika z podwyższonej kwasowości tych napojów, co przekłada się na osłabienie szkliwa, które następnie podatne jest na uszkodzenia mechaniczne oraz destrukcyjne działanie bakterii próchnicznych.

Przy bardzo częstym kontakcie zębów z produktami spożywczymi o niskim pH – nasza ślina, która pełni rolę naturalnego regulatora kwasowości w jamie ustnej, nie jest w stanie przywrócić stanu neutralnego, który jest pożądany dla uzębienia. Czyli nie da rady zneutralizować kwasów.

Tu właśnie możemy zadziałać profilaktycznie poprzez umiejętne spożywanie takich napojów.

Umiejętne nie oznacza odstawienie takich napojów na bok, należy odpowiednio „przyjmować” te napoje:

1. Pomiędzy piciem napojów o niskim pH robimy co najmniej jedną godzinę przerwy, a jeszcze lepiej wydłużyć ten czas. To pozwoli na oczyszczenie z kwasów.

2. Można pić przez słomkę, aby ograniczyć kontakt kwaśnego z jamą ustną.

3. No i delektujmy się krócej, czyli pijmy szybciej. Ale nie oznacza to, że należy kawę wlać w siebie w trzech łykach. Chodzi o unikanie popijania jednego napoju przez godzinę lub dwie.

25 września 2023

Dodaj komentarz

Stomatolog z Bydgoszczy prosi o komentarz ;-)