Pączek to nie tylko mnóstwo cukru, ale też i dużo tłuszczu.
Czyli połączenie składników, które jeszcze bardziej negatywnie działa na nasze ciała.
A jabłko? Samo zdrowie!
Nawet osoby z cukrzycą mogą spożywać te owoce. Świeże jabłka zawierają witaminę C oraz większość innych witamin (B1, B2, B3, B5, B6, B9, A i Retinol, E i tokoferol, K, β-Karoten, likopen[2]) i minerałów.
Do tego dużą ilość błonnika roślinnego, a także pektyny.
Cukiernicy nas za to nie polubią, ale uważamy, że pączki to wyjątkowo odświętna przekąska.
Zresztą tak jak i inne słodycze – lepiej chrupnąć jakiś owoc, a tych mamy duuużo do wyboru.
Pamiętajcie tylko, że najwięcej cukru zawierają owoce egzotyczne (banany, ananasy etc.), no i oczywiście wszelkie suszone owoce. Więc z nimi należy zachować umiar.