Szkliwo jest najtwardszą i jednocześnie najskuteczniejszą ochroną zęba przed bakteriami.
Jeśli więc powstaną nawet mikroskopijne uszkodzenia, bakterie próchnicze w łatwy sposób będą penetrować wnętrze zęba.
Istnieją sposoby, które pozwolą zregenerować uszkodzone szkliwo.
Są również rzeczy, których powinniśmy się wystrzegać.
Przeanalizujmy swój jadłospis: czy dostarczamy naszym zębom dobre dla nich substancje?
Dla naszego szkliwa najbardziej potrzebny jest wapń (przetwory mleczne, szpinak), cynk i fosfor (orzechy, soja), potas (zielone warzywa) itd.
Jeśli dostarczymy je organizmowi w odpowiednich proporcjach zęby będą mocne.
Trzeba też zwrócić uwagę czy nie spożywamy w nadmiarze cukru. Jeśli tak to warto pamiętać o jego dużo zdrowszym wymienniku – Xylitolu.
Jeśli spożywamy wiele produktów o dużym współczynniku kwasowości (soki, wino, napoje energetyzujące, cytrusy…) narażamy wtedy szkliwo naszych zębów na erozję, czyli jakby rozmiękanie.
A jeśli dodamy jeszcze złą technikę mycia, niewłaściwą szczotkę, pastę wybielającą o wysokim współczynniku ścieralności, to mamy nadwrażliwe zęby, popękane i skłonne do próchnicy szkliwo.