Czasami antybiotyki to konieczność. Ale pamiętajmy, że antybiotyki niszczą zarówno bakterie chorobotwórcze, jak też wiele dobrych dla naszego organizmu szczepów bakterii.
Ponadto w trakcie lub krótko po przyjmowaniu antybiotyków mogą wystąpić dolegliwości żołądkowo-jelitowe, np. w postaci biegunki.
Bardzo ważna jest odbudowa flory bakteryjnej, jak i przeciwdziałanie biegunkom. Dlatego w trakcie leczenia antybiotykami często spożywamy większe ilości jogurtów i maślanek. Ale to zazwyczaj jest za mało. Poza tym odbudowa flory bakteryjnej trwa nawet do 3 tygodni od zakończenia kuracji antybiotykami.
Fachowa literatura poleca preparaty w czasie zażywania antybiotyków:
• bakterie – Lactobacillus rhamnosus GG,
• drożdże – Saccharomyces boulardii CNCM I-745.
Natomiast po zakończonej antybiotykoterapii:
• Bifidobacterium lactis BI-04,
• Bifidobacterium lactis Bi-07,
• Lactobacillus acidophilus CL1285,
• Lactobacillus acidophilus NCFM,
• Lacticaseibacillus paracasei Lpc-37,
• Lactobacillus casei DN-114.
Warto też spożywać naturalne pokarmy, tak te, które pomagają bezpośrednio w odbudowie flory bakteryjnej, jak i te ogólnie podnoszące odporność organizmu, czyli wzmacniające nasze zdrówko:
• fermentowane przetwory mleczne (np. kefir, maślanka),
• kiszonki (np. ogórki kiszone, kapusta kiszona),
• cebula,
• czosnek,
• por,
• świeże sezonowe owoce i pozostałe warzywa,
• kwas chlebowy.