W trakcie brania antybiotyków jogurt to za mało

Czasami antybiotyki to konieczność. Ale pamiętajmy, że antybiotyki niszczą zarówno bakterie chorobotwórcze, jak też wiele dobrych dla naszego organizmu szczepów bakterii.

Ponadto w trakcie lub krótko po przyjmowaniu antybiotyków mogą wystąpić dolegliwości żołądkowo-jelitowe, np. w postaci biegunki.

Bardzo ważna jest odbudowa flory bakteryjnej, jak i przeciwdziałanie biegunkom. Dlatego w trakcie leczenia antybiotykami często spożywamy większe ilości jogurtów i maślanek. Ale to zazwyczaj jest za mało. Poza tym odbudowa flory bakteryjnej trwa nawet do 3 tygodni od zakończenia kuracji antybiotykami.

Fachowa literatura poleca preparaty w czasie zażywania antybiotyków:

• bakterie – Lactobacillus rhamnosus GG,

• drożdże – Saccharomyces boulardii CNCM I-745.

Natomiast po zakończonej antybiotykoterapii:

• Bifidobacterium lactis BI-04,

• Bifidobacterium lactis Bi-07,

• Lactobacillus acidophilus CL1285,

• Lactobacillus acidophilus NCFM,

• Lacticaseibacillus paracasei Lpc-37,

• Lactobacillus casei DN-114.

Warto też spożywać naturalne pokarmy, tak te, które pomagają bezpośrednio w odbudowie flory bakteryjnej, jak i te ogólnie podnoszące odporność organizmu, czyli wzmacniające nasze zdrówko:

• fermentowane przetwory mleczne (np. kefir, maślanka),

• kiszonki (np. ogórki kiszone, kapusta kiszona),

• cebula,

• czosnek,

• por,

• świeże sezonowe owoce i pozostałe warzywa,

• kwas chlebowy.

8 maja 2023

Dodaj komentarz

Stomatolog z Bydgoszczy prosi o komentarz ;-)