Próchnica zębów

ubytek-ikonkaBezpośrednią przyczyną próchnicy zębów są kwasy produkowane przez bakterie znajdujące się w płytce nazębnej na powierzchni zębów.
Kwasy produkowane są cukrów takich jak glukoza, fruktoza, sacharoza i przetworzona skrobia (gotowana, pieczona).


Najbardziej próchnicotwórczym cukrem jest sacharoza. Po spożyciu cukrów próchnicotwórczych wzrasta kwasowość płytki nazębnej (obniża się pH do 5 lub poniżej). Kwasowość jest tym większa, im większe jest stężenie cukru w pokarmie.

Ślina zobojętnia te kwasy w ciągu 30-40 minut. Jeśli jednak cukry są spożywane często – będą epizody rozpuszczania szkliwa.
Gdy cukier zawarty w pokarmie długo pozostaje na zębach w postaci resztek, wtedy wydłuży się niekorzystny czas działania kwasów.
Podobnie jeśli cukier zawarty w produkcie spożywany jest stopniowo (ssanie, lizanie) wtedy produkcja kwasów będzie trwała długo i dłuższy będzie czas ich negatywnego oddziaływania.

Czego należy unikać:

  • Częstego spożywania produktów z cukrem.
  • Przetrzymywania w ustach produktów zawierających cukier.
  • Spożywania produktów długo przebywających na zębach -lepkich.
5 października 2016

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *