Stomatolog z Bydgoszczy pisze na blogu...

Wyniki listopadowego konkursu

Zwycięzcą naszego listopadowego konkursu „polub-udostępnij” została pani Agnieszka Kubicka.
Gratulujemy!
Po odbiór zapraszamy do gabinetu.

pasta-rocs

30 listopada 2016

Quiz stomatologiczny

quizDzisiaj startuje nowa zabawa na naszej stronie. Przygotowałyśmy quiz – sprawdź swoją wiedzę z zakresu stomatologii!

Pytania dotyczą zagadnień ogólnych, jak również higieny jamy ustnej. Warto rozwiązać test, aby zweryfikować swoją wiedzę. Na końcu znajdziecie odpowiedzi wraz z omówieniem wybranego tematu.

Dobrej zabawy! :-)

Quiz stomatologiczny

25 listopada 2016 komentarze 2

Co zamiast cukru?

cukier-w-kostkachZamienniki cukru.

Poliole czyli alkohole cukrowe (np.ksylitol) są słodkie jak sacharoza ale mają mniej kalorii i nie są metabolizowane przez bakterie do kwasów lub następuje to bardzo powoli.

Wykorzystuje się je jako substancje słodzące dodawane do past do zębów,gum do żucia, słodyczy, lodów czy leków.
Spożywanie ich w nadmiarze powoduje biegunkę.

Alkohole cukrowe to:

  • laktitol
  • sorbitol (jabłka, gruszki, czereśnie, brzoskwinie, śliwki)
  • mannitol (algi, grzyby, oliwki, figi)
  • erytrol (gruszki, limonki, grzyby)
  • ksylitol (truskawki, maliny, śliwki, gruszki, porzeczki, kalafior)

W zapobieganiu próchnicy wykorzystuje się zwłaszcza ksylitol. Zaleca się spożywanie ksylitolu co najmniej 2 razy dziennie, nie wolno przekroczyć 8 g na dzień.

Wg Amerykańskiej Akademii Stomatologii Dziecięcej dla maluchów poniżej 4 roku podaje się syrop w dawce podzielonej 3-8 g/dzień, natomiast dla starszych – powyżej 4 lat dawka wynosi 3-8 g/dzień w postaci słodyczy lub gumy.

Bezpieczną substancją słodzącą, której bakterie nie mogą wykorzystać do produkcji kwasów jest stewia.

21 listopada 2016 , komentarzy: 1

Listopadowy konkurs

magiczna-pastaW tym miesiącu przygotowałyśmy nowy konkurs!
Do zdobycia jest magiczna pasta do zębów.
Tak, jedna tubka, ponieważ jest to wyjątkowa pasta.

Co należy zrobić?
Wystarczy udostępnić publicznie POST KONKURSOWY oraz polubić nasz profil na FaceBook’u.

Wyniki ogłosimy 29 listopada o godzinie 20 na FaceBook’u oraz na naszej stronie internetowej,
a pasta jest do odbioru w naszym gabinecie.
Udostępnij & Polub & Wygraj :-)

18 listopada 2016

Mrugamy

Ostatnio w gabinecie kilka osób podpytywało o nasze śmieszne filmiki. Tak, dawno ich nie było, dlatego dziś sobie troszkę pomrugamy :-)

14 listopada 2016 , komentarzy: 1

Zdrowe słodycze

lizakTen wpis to małe przypomnienie dotyczące „zdrowych” słodyczy. Oto młodzieniec podpatrzony z ukrycia w naszym gabinecie, w chwili gdy zabiera się do otworzenia słodyczy nagrody.

Ktoś może zawołać: Co, słodycze u stomatologa?!

Tak, to słodycze u stomatologa, a do tego należy jeszcze dopowiedzieć: słodycze od stomatologa :-)

Ale nie są to zwykłe słodycze bowiem lizak słodzony jest xylitolem, tak zwanym zdrowym cukrem.
Więcej na jego temat znajdziesz na tej stronie – Xylitol

 

7 listopada 2016

Dyplomy

Szkolimy się w bardzo szerokim zakresie. Wszelkie kursy to dla nas wręcz codzienność, choć nie chwalimy się nimi często, to sukcesywnie odbywamy szkolenia.
Wiedza potrzebna w naszej pracy nie tylko dotyczy jamy ustnej, ale też jak dobrze przekazywać tą wiedzę pacjentom, także tym najmłodszym. I właśnie poniżej prezentujemy dyplomy z tego typu szkoleń.

2 listopada 2016

Demineralizacja zębów – jak wygląda?

demineralizacjaKlasyczny, wręcz „przepiękny” obraz demineralizacji zębów. Jeszcze jest czas, jeszcze można zatrzymać, jeszcze można zmienić dietę.

Zapraszamy do nas na leczenie takiego stanu. Następnym nieubłaganym etapem jest już próchnica i konsekwencje z nią związane.

28 października 2016

Czy pokarm może chronić zęby czy tylko im szkodzi?

mlekoCzasami pacjenci zapytują nas czy pokarm może zawierać czynniki działające ochronnie na zęby?

Nasze pożywienie może zawierać składniki odbudowujące szkliwo, zobojętniające kwasy, pobudzające wydzielanie śliny.

Korzystne jest picie mleka i produktów mlecznych. Produkty te zawierają:

  • wapń i fosforany potrzebne do naprawy szkliwa,
  • białko kazeinę i peptydy, które chronią tkanki zęba przed utratą minerałów.

Bardzo korzystne jest jedzenie twardego sera i jogurtu naturalnego.
Uwaga! Należy pamiętać, że jogurty owocowe zawierają cukier i są próchnicotwórcze.

27 października 2016 komentarze 2