Herbata jest zdrowa i pewnie wielu z Was może dodać – jest też pyszna! Dla tych co nie wiedzą o korzyściach picia herbaty na samym dole tego tekstu jest podręczna lista atutów herbacianych napojów.
Tutaj chcemy się skupić na pewnym zagrożeniu, mianowicie w herbacie jest sporo fluoru. Jeśli pijesz dużo herbaty, to można ją określić jako główne źródło fluoru w diecie.
Czy już mam zacząć się bać herbaty?
No prawie, to zależy ile dziennie popijasz. Różne badania wskazują, że ilość fluoru zależy od typu i marki herbaty, od sposobu parzenia oraz od regionu, z jakiego herbata pochodzi. Herbata zielona zawiera widocznie mniej fluoru niż herbata czarna.
Czyli biorąc widełki zależne od wyżej wymienionych czynników w litrze herbaty mamy od 1 do 6 mg fluoru. Czyli średnio 3 mg fluoru na 4 szklanki tego napoju. Czy to jest dużo?
Dzienny bezpieczny limit spożycia fluoru wynosi 0,05 mg na kilogram masy ciała, a więc od 2 do 4 mg dla osoby dorosłej. Tyle możemy spożyć fluoru dziennie z myślą, że to nie będzie dla nas szkodliwa ilość.
Fluor jest bardzo dobrze wchłaniany przez nasze organizmy, nawet 80-100%. Część fluoru wędruje do tkanek kości i zębów, a nawet połowa spożytego fluoru jest wydalana z moczem.
Tak więc uśredniając dalej wychodzi, że wchłaniamy 3 mg fluoru z jednego litra herbaty.
To dosyć sporo, ponieważ w innych składnikach diety także znajdują się pewne ilości tego pierwiastka.
Nadmiar fluoru skumulowany w kościach jest niekorzystny, a nawet można ująć to dobitniej – jest wręcz toksyczny, ponieważ:
- uszkadza układ nerwowy
- uszkadza wątrobę
- uszkadza nerki
- uszkadza mięsień sercowy
- może też powodować różne zaburzenia hormonalne
Jakie jest rozwiązanie na problem z fluorem w herbacie?
Wypijać mniej herbaty, w jej miejsce wybierać wodę lub też herbaty owocowe, czyli bez liści herbaty, a bazujące na suszu owocowym.
Opisowo przedstawiając można spożyć dziennie 2 szklanki herbaty czarnej i do 4 herbaty zielonej.
Można dodawać mleko do herbaty, czyli robić tzw. bawarkę. Mleko może bowiem zmniejszać wchłanialność fluoru dochodzący do nawet 15%. Niestety to jest słabe rozwiązanie, nie każdy akceptuje mleko, no i procentowy spadek fluoru nie jest znaczący. Ale to takie sobie rozwiązanie.
Znamy pana, który pije napoje w litrowych kubkach, a zieloną herbatę wręcz ubóstwia. Dzień w dzień, bo tak mu wygodniej pije w tych małych wiaderkach. Podliczając te miligramy wychodzi, że dla niego to będzie jeden kubek dziennie. Aczkolwiek tu jest haczyk. Bo ten pan zaparza wielki kubek jedną saszetką herbaty. Niezły patent, co? ;-)
Czyli to jest kolejne rozwiązanie – pić słabsze herbaty.
Całkowicie odstawić herbaty nie warto. Tak ze względów smakowych, jak i prozdrowotnych.
Z tematem fluoru kojarzy się też hasło fluoroza. Nie raz o tym wspominałyśmy, tutaj super krótkie objaśnienie – Fluoroza.
Herbata czarna i zielona mają wiele korzyści dla zdrowia. To dzięki zawartości przeciwutleniaczy, witamin i minerałów.
Prozdrowotne właściwości herbaty czarnej:
- Poprawa funkcji serca – może pomóc w obniżaniu ciśnienia krwi i ryzyka chorób serca.
- Poprawa koncentracji i czujności – zawartość kofeiny może pomóc w zwiększeniu czujności i koncentracji.
- Wspomaganie układu trawiennego – działanie przeciwzapalne herbaty czarnej może pomóc w redukcji objawów związanych z zaburzeniami trawiennymi.
- Wspieranie utraty wagi – może wspomagać przyspieszenie metabolizmu, co przyczynia się do utraty wagi.
- Wzmacnianie kości – herbata czarna zawiera minerały takie jak magnez, które pomagają w utrzymaniu zdrowia kości.
Prozdrowotne właściwości herbaty zielonej:
- Silne działanie przeciwutleniające – zielona herbata jest bogata w katechiny, które mogą pomóc w ochronie przed uszkodzeniami komórek spowodowanymi przez wolne rodniki.
- Poprawa zdolności poznawczych – zielona herbata może pomóc w poprawie funkcji mózgu, w tym pamięci i koncentracji.
- Wspieranie zdrowia serca – zielona herbata może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) i ryzyko zawałów serca.
- Wspomaganie utraty wagi – może wspierać przyspieszenie metabolizmu, co przyczynia się do utraty wagi.
- Zapobieganie niektórym nowotworom – dzięki zawartości przeciwutleniaczy, zielona herbata może pomóc w redukcji ryzyka niektórych nowotworów, takich jak rak piersi, jelita grubego czy prostaty.
Warto jednak pamiętać, że najzdrowsze jest spożywanie herbat w umiarkowanych ilościach.