Bezpośrednią przyczyną próchnicy zębów są kwasy produkowane przez bakterie znajdujące się w płytce nazębnej na powierzchni zębów.
Kwasy produkowane są cukrów takich jak glukoza, fruktoza, sacharoza i przetworzona skrobia (gotowana, pieczona).
Najbardziej próchnicotwórczym cukrem jest sacharoza. Po spożyciu cukrów próchnicotwórczych wzrasta kwasowość płytki nazębnej (obniża się pH do 5 lub poniżej). Kwasowość jest tym większa, im większe jest stężenie cukru w pokarmie.
Ślina zobojętnia te kwasy w ciągu 30-40 minut. Jeśli jednak cukry są spożywane często – będą epizody rozpuszczania szkliwa.
Gdy cukier zawarty w pokarmie długo pozostaje na zębach w postaci resztek, wtedy wydłuży się niekorzystny czas działania kwasów.
Podobnie jeśli cukier zawarty w produkcie spożywany jest stopniowo (ssanie, lizanie) wtedy produkcja kwasów będzie trwała długo i dłuższy będzie czas ich negatywnego oddziaływania.
Czego należy unikać:
- Częstego spożywania produktów z cukrem.
- Przetrzymywania w ustach produktów zawierających cukier.
- Spożywania produktów długo przebywających na zębach -lepkich.