W celu zachowania klarowności roztworu do większości płukanek dodawany jest alkohol. Różne płukanki mają różne stężenie alkoholu. Jest rzeczą udowodnioną, że alkohol stosowany przez dłuższy czas na tkanki działa macerująco, podrażniająco – jednym słowem szkodliwie.
Wybierajmy płukanki bezalkoholowe, czytajmy etykiety.
Płukankami leczniczymi są te, które w swoim składzie zawierają chlorheksydynę.
Czas użytkowania takiej płukanki to dwa tygodnie. Zaleca się stosowanie ich po zabiegach z zapaleniem dziąseł.
Aby zachować pełna skuteczność działania ważne jest zachowanie 30 min. odstępu między szczotkowaniem a płukaniem jamy ustnej.
Podyktowane jest to tym, że niektóre detergenty zawarte w paście mogą mocno osłabiać działanie chlorheksydyny.
Po dłuższym stosowaniu występują przebarwienia i osady na zębach. Zaleca się sięganie po płukanki z chlorheksydyną o stężeniu 0,1 i mniejszym.
Czytajmy instrukcje użytkowania!
Skład płukanek
Podstawowe składniki płukanek do jamy ustnej to:
- dwuguanidyny mające działanieprzeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze
- związki organiczne i nieorganiczne fluoru – fluorek sodu i aminofluorek
- związki amoniowe (chlorek cetylpirydyny) działający przeciwbakteryjnie
- sole cynku hamujące odkładanie się kamienia nazębnego
- cytrynian sodu i boran sodu-przeciwdziałają powstaniu płytki nazębnej
- sole potasu – zmniejszają nadwrażliwość zębów
- olejki eteryczne działają odświeżająco
- inne składniki roślinne np: rumianek, szałwia, kora dębu….
Substancje zawarte w nich łagodzą stany zapalne, działają antyseptycznie i odświeżają oddech.