Wszystkie kwaśne soki osłabiają szkliwo zębów, wtedy bardzo łatwo o uszkodzenie mechaniczne zęba w czasie gryzienia twardych pokarmów. A w popcornie zdarzają się nie do końca rozwinięte ziarna.
W upalne dni do lemoniady dodajemy lód, on też jest twardy i bywa, że mamy ochotę go chrupnąć. Co może skończyć się tak samo jak z popcornem.
To samo dotyczy wszelkich napojów typu cola. Zawierają kwas ortofosforowy, który także rozmiękcza szkliwo zębów. Nawet mocniej niż soki z owoców cytrusowych.
Poza tym regularne picie kwaśnych napojów to prosta droga do nadwrażliwości zębów, która objawia się dokuczliwym bólem podczas jedzenia zimnych lub gorących posiłków.
Nie raz miałyśmy pacjentów lubujących się w napojach typu cola, którzy dość mocno zniszczyli sobie zgryz.
Jest jeszcze jedno zagrożenie – gdy zęby są osłabione chrupanie twardych pokarmów może skończyć się uszkodzeniem wypełnień lub wzmocnień protetycznych.
-> Dlatego nie przesadzajmy z kwaśnym.
-> Po spożyciu przepłucz buzię wodą.
-> Zęby szczotkuj co najmniej kwadrans po spożyciu kwaśnego.