Nadwrażliwość zębów jest dość powszechnym problemem naszego społeczeństwa. Często spotykamy się z tym problemem. Objawia się on nagłym, przeszywającym bólem w czasie spożywania zimnych, gorących, słodkich lub kwaśnych pokarmów. Nadwrażliwość może pojawić się u każdej osoby, bez względu na płeć i wiek.
Nadwrażliwość zębów powoduje osłabienie warstwy szkliwa, które pokrywa ząb z zewnątrz i chroni przed działaniem czynników termicznych lub chemicznych. Wewnętrzną tkankę każdego zęba stanowi bowiem bardzo silnie unerwiona miazga. Jeśli szkliwo jest osłabione i cieńsze niż być powinno, wtedy bodźce z zewnątrz docierają bezpośrednio do miazgi drażniąc ją, a to jest odczuwane jako ból.
Objawy nadwrażliwości zębów są całkiem charakterystyczne, trudno pomylić je z innym schorzeniem. Najważniejsze to odczuwanie bólu podczas spożywania kwaśnych, słodkich, zimnych i gorących potraw oraz napojów. Dolegliwości bólowe pojawiają się również w trakcie szczotkowania zębów czy nawet wdychania zimnego powietrza.
Początkowo objawy nadwrażliwości zębów są bardzo subtelne i występują sporadycznie. Wraz z coraz większym osłabianiem szkliwa, stają się częstsze i bardziej ostre.
Jak ochronić się przed nadwrażliwością zębów?
Kluczową sprawą w profilaktyce nadwrażliwości zębów jest dbanie o prawidłowy stan szkliwa. To jest wręcz oczywiste, bo profilaktyka oznacza dbanie o „dobry stan”. W dużym skrócie należy uważać na:
- zbyt mocne szczotkowanie zębów,
- używanie szczoteczek o twardym włosiu i past o wysokim współczynniku ścieralności,
- wady zgryzu,
- bruksizm,
- nieodpowiednia dieta,
- a także złe nawyki, jak obgryzanie paznokci czy podgryzanie długopisu w trakcie pracy.
Dużo osób nie zdaje sobie sprawy jak istotna jest odpowiednia dieta. Istotna w ochronie przed nadwrażliwością zębów, jak i w ogólnej profilaktyce. Część produktów żywnościowych jest bogata w kwasy, których spożywanie powoduje natychmiastowe obniżenie pH jamy ustnej oraz rozmiękczanie szkliwa. To głównie kolorowe napoje gazowane oraz soki z kwaśnych warzyw i owoców. O ile z napojów gazowanych najlepiej w ogóle zrezygnować, o tyle z soków nie należy, ponieważ w swoim składzie posiadają wiele cennych witamin i mikroelementów. Soki warto więc pić przez słomkę, bo ogranicza to kontakt kwasów z powierzchnią zębów. Bardzo dobrym sposobem jest wypłukanie jamy ustnej wodą zaraz po spożyciu soku – to zneutralizuje kwaśny odczyn. Należy także wstrzymać się z myciem zębów na około 30 minut. Rozmiękczone szkliwo podczas szczotkowania może ulec jeszcze większym uszkodzeniom.
Jak minimalizować objawy nadwrażliwości zębów?
Jedna kwestia to ochrona zębów przed nadwrażliwością, a druga to minimalizowanie objawów nadwrażliwości. W sprzedaży dostępne są specjalne pasty do zębów nadwrażliwych, w składzie których znajdują się substancje zamykające kanaliki zębinowe i chroniące je przed działaniem bodźców zewnętrznych.
Poza tym do codziennej higieny należy używać szczoteczek o miękkim włosiu.
Warto również regularnie odwiedzać stomatologa, który może zaoferować na przykład pokrycie zębów lakierami z fluorem lub w przypadku bruksizmu (zgrzytanie zębami), wykonanie indywidualnie dopasowanej szyny, którą zakłada się na jedną ze szczęk na noc.